Geluid

DIRIGEREN
Duur: 5 minuten
Waar: in het gym- of theaterlokaal
Doelgroep: groep 3 tot en met groep 8
Hoe: klassikaal

Inhoud
Je zet fijne, stevige, klassieke muziek op, bijvoorbeeld De William Tell Overture van Rossini (vanaf 3:30) en laat de leerlingen de muziek dirigeren. Als ze het eng vinden, laat je ze de ogen sluiten. In het begin zullen ze enkel de handen en de armen bewegen. Vraag ze de tweede of derde keer of ze ook met andere lichaamsdelen de muziek kunnen dirigeren. Of ze de sfeer van de muziek in hun lichaam kunnen laten zien.

Bruikbaarheid
Het geeft een vrije en wilde energie die toch geconcentreerd is. De muziek inspireert tot nieuwe bewegingen.

Idee voor een langere les
Als het goed gaat kan je de leerlingen vragen ook zelf klanken te maken op de muziek. Alsof ze onder de douche staan en een soort van meezingen.


ORKEST
Duur: 5 minuten
Waar: in het gym- of theaterlokaal
Doelgroep: groep 3 tot en met groep 8
Hoe: klassikaal

Inhoud
Nu worden de leerlingen het orkest. Ze maken klanken en geluiden met hun stem. Eerst laat je ze in duo’s oefenen. Je spreekt af wie de dirigent is en wie de klankenmaker. De dirigent geeft niet alleen het ritme en het volume aan, maar bepaalt ook door het maken van allerlei bewegingen welke klank er gemaakt kan worden. De klankenmaker reageert op de bewegingen met zijn stem. Het helpt om dit eerst zelf met een dirigent voor te doen. Als het goed gaat in de duo’s maak je een orkestje. Een leerling is dirigent, die geeft de bewegingen aan. Het orkest kijkt goed en zet de bewegingen om in klank en geluid.

Bruikbaarheid
Spelenderwijs leren de leerlingen hun stem te gebruiken.

Idee voor een langere les
De geluiden kunnen ook een thema krijgen, bijvoorbeeld op de boerderij of in de dierentuin. Of een ruzie tijdens het eten. Zo kun je mooie klankdecors maken. Deze kunnen een bijzondere toevoeging zijn in een presentatie.

In de voorstellingen van Maas is er altijd geluid en muziek. Vaak speciaal voor de voorstelling gecomponeerd, door een componist. Wil je deze muziek horen klik dan op de Sound Cloud van Maas.