Rekenen

Voor het zoeken naar inspiratie en thema’s voor jouw theater- of dansles kun je beginnen bij het schoolvak rekenen. Het helpt om het lesmateriaal zo beeldend mogelijk te bekijken. In de rekenboeken doen ze dat vaak door een verhaal toe te voegen aan een abstracte som. Wij maken abstracte sommen begrijpelijk met een beweging of plaatsen het in de ruimte.

Leren de kinderen over centimeters en meters, laat ze dan uitbeelden hoe 10 centimeter vriendschap eruit ziet. En hoe ziet tien meter eruit? Vijandschap kan natuurlijk ook. En 20% verliefd? Hoe speel je dat?

Ook kun je de kinderen zelf als getallen in de ruimte plaatsen. Een rij van de tientallen, twintigtallen, dertigtallen. Daarna kun je met de kinderen als getallen ook sommen maken.

Een boer met twintig lammetjes, kan er makkelijk tien verkopen. Maar eentje loopt er weg en weer een ander lam verstopt zich. Seizoens- of schoolthema’s lenen zich ook goed voor rekenlessen. Of wat dacht je van paaseieren splitsen, vermenigvuldigen met sneeuwpoppen, tulpen delen, staartdelingen met eierkoeken.

Lees hier hoe Martine van Leengoed op OBS ’t Prisma danslessen maakte bij Klokkijken en Maten.