Aardrijkskunde

Zoek je inspiratie en thema’s voor jouw theater- of dansles, probeer dan eens te beginnen bij het vak aardrijkskunde.

Stel je voor, je wilt een les over koningshuizen maken. Er zijn nogal wat landen die een monarchie hebben. Verzamel de landen, bekijk plaatjes, maak er eventueel een mindmap, bekijk filmpjes. Hoe bewegen de royals, hoe zien ze eruit? Zijn er mooie staatsiefoto’s? Kiekjes zoals die van ons Koninklijk Huis, met iedereen in skikleding? Met de klas kun je die plaatjes bekijken en onderzoeken wat er al bekend is over koningshuizen.

Misschien is het wel leuk om met zijn allen een begroetingsritueel te verzinnen. Een koninklijke manier van groeten. En dan niet alleen de bekende manier, ook andere manieren. Bijvoorbeeld groeten als het heel koud is. Of groeten als het zweet in straaltjes over je rug loopt. De leerlingen kunnen op verschillende plekken op de ‘koningshuizen’ gaan staan, overeenkomstig de wereldkaart. Ze kunnen hun eigen groet nog verder aanpassen. Groet een koning anders dan een koningin? Misschien is er nog iets in de klederdracht dat ze in hun begroetingsritueel kunnen gebruiken. Ze kunnen in tableaus elkaar ‘koninklijke ansichtkaarten’ sturen. Zo wordt het gesprek steeds met beeld en spel afgewisseld.

Nog een voorbeeld. Een koning heeft macht door zijn geboorte, maar krijgt ook macht van zijn dienaren. Hoe werkt dat? Vraag iemand koning te zijn. Deze heeft drie dienaren die alles doen om het de koning naar de zin te maken. De koning doet niet zoveel, maar de dienaren kijken goed wat de koning wil en komen meteen in actie.

Wil je een kasteel voor de koning en koninginnen bouwen, laat je dan inspireren bij beeldend: experimenteren met materialen.