Battle

TABLEAU BATTLE
Duur: 10 minuten
Waar: in de klas, of in het gym- of theaterlokaal
Doelgroep: groep 3 tot en met 8
Wie: klassikaal

Inhoud
Verdeel de groep in drieën. Twee teams komen op de vloer. Of de leerkracht of het team aan de kant verzint een titel voor het te maken tableau. De teams op de vloer krijgen een aantal tellen om deze titel in een tableau neer te zetten. Het team aan de kant beoordeelt de twee tableaus, kiest de beste en geeft hiervoor een motivatie. Het verliezende team gaat naar de kant en het team aan de kant gaat de vloer op. Zo wordt het spel een aantal keer gespeeld . Het team dat het meest op de vloer heeft gestaan, heeft gewonnen.

Bruikbaarheid
Leerlingen kunnen erg snel een tableau maken, niet gehinderd door teveel nadenken. Ook leren ze snel samen te werken.

Idee voor een langere les
Je kunt de beste tableaus fotograferen, later terugpakken en eventueel achter elkaar monteren.


BATTLE
Duur: 10 minuten
Waar: in de klas, of in het gym- of theaterlokaal
Doelgroep: groep 3 tot en met 8
Wie: klassikaal

Inhoud
Zet twee groepen in een West Side Story-opstelling. Twee rijen tegenover elkaar. In het midden van de rij zet je degene die de beweging gaat aangeven, de leider van de groep. De anderen volgen de beweging van de leider. Zie bij Spiegelen het Follow the leader-principe. Zo verplaatsen ze zich naar de overkant. De ‘tegenstander’, de overkant, doet hetzelfde. De rijen naderen elkaar. Als ze tegenover elkaar staan kun je ze terug laten gaan of even laten duelleren in duo’s. Tot de leider zijn groep weer terugfluit (letterlijk) en de rijen weer terug bewegen naar de zijkant van het lokaal.

Bruikbaarheid
De battle is een fijne vorm om bewegingen uit te proberen en een spannende sfeer te creëren.

Idee voor een langere les
Er zijn allerlei variaties op muziek en thema’s te maken. Voer de moeilijkheid op. Begin met z’n allen laag aan de grond en kom langzaam omhoog. De weg terug naar de zijkant beweegt de groep zich weer naar beneden. Het thema van de bewegingen kan variëren, van vechtbewegingen tot zachte verleidelijke bewegingen.