Zeven jaar Stel je voor op KBS De Willibrord

Dit jaar is het zevende jaar dat Stel je voor deel uitmaakt van het lesprogramma op KBS de Willibrord. Caroline Moes, ICC’er van de Willibrord, vertelt enthousiast over wat Stel je voor betekent voor de school. Caroline: “Stel je voor is een soort motor van verwondering, verbeelding en enthousiasme voor de kinderen. En eigenlijk ook voor de leerkrachten.”

Bij de leerkrachten van de Willibrord is er behoefte om vaardiger te worden in het geven van kunstvakken. Er is in de afgelopen jaren een fijne samenwerking ontstaan tussen de vakdocenten van Stel je voor en de leerkrachten van KBS de Willibrord, waarbij de vakdocenten een coachende rol hebben. Er wordt op een enthousiaste manier met elkaar meegedacht en geïnspireerd. Caroline: “We hebben veel gesprekken met elkaar. De open houding, de inbreng en het enthousiasme is er vanuit zowel onze leerkrachten als de vakdocenten. Ik denk dat we er allemaal voor willen gaan en erg geloven in dit concept, waardoor iedereen gedreven is om er wat van te maken.”

Caroline heeft gemerkt dat haar groepen die Stel je voor lessen hebben gevolgd beter kunnen samenwerken, gedragsregels begrijpen en creatief te werk gaan. Het valt op dat de leerlingen die het normaal gesproken moeilijk vinden om stil te zitten, of die moeite hebben met rekenen en taal, opleven en uitblinken in de Stel je voor lessen. Caroline: “Ze vinden het heerlijk om te bewegen en hun fantasie te gebruiken. Het is te gek dat de kinderen heel veel de verbeelding kunnen gebruiken. Wat je normaal vaak ziet is dat de docent iets voordoet en de kinderen dit na moeten doen. De vakdocenten laten de kinderen veel meer zelf creëren.”

Op de Willibrord werken ze graag met actuele thema’s, zo is het thema van het aankomende blok klimaatverandering. Sinds dit schooljaar worden de Stel je voor lessen ook gekoppeld aan de thema’s van de school. Bij elke Stel je voor les wordt er een aspect van het thema waar ze op dat moment mee bezig zijn behandeld. Tijdens deze lange samenwerking zijn ze dus nog niet uitgeleerd: de lessen blijven steeds vernieuwd worden. Met alweer het zevende jaar Stel je voor lessen, geeft de Willibrord hun leerkrachten en leerlingen een inspirerende leerervaring. “De Stel je voor lessen dienen als een soort motor van de verwondering en verbeelding voor de kinderen. Het start iets op, elke keer als er een opdracht wordt gegeven. Kinderen gaan áán en dat geldt eigenlijk ook voor de leerkrachten. De Stel je voor lessen zijn de aansteker van verbeelding, verwondering en enthousiasme.” Aldus Caroline.

Foto: Mioulet fotografie