Paarse Vrijdag op OBS De Schalm: “De kinderen zijn nieuwsgierig”

Groep 7 van OBS De Schalm had op vrijdag 10 december 2021 de volle aandacht voor Paarse Vrijdag. Dit is de jaarlijkse dag waarop scholieren hun solidariteit met de LHBTQIA+ community laten zien door iets paars aan te trekken. Al aan het begin van de dag kwam de hele klas in het paars. In de middag volgden ze een workshop van dansdocent Gino Sanders en theaterdocent Lina Monte, waarin het ging over gender, seksualiteit en hoe je met elkaar omgaat. Gino: “We wilden op een speelse manier diversiteit bespreken en laten zien dat het normaal is.”

Stapje voor stapje in gesprek
Gino en Lina bouwden de les rustig op. Aan het begin waren de leerlingen nog wat stil en werd er wat gegrinnikt, maar de groep deed meteen mee. In het eerste spel dat ze deden, Over de streep, ging het van de vraag wie er een huisdier heeft tot aan de vraag wie er iemand kent die gay is. In het tweede stellingenspel ontstond er al meer discussie. Daarna mocht groep 7 alles vragen aan Gino en Lina wat ze maar wilden – en dat deden ze! Gino: “We kregen op de man af vragen als ‘ben jij gay?’ en ‘kennen jullie iemand die transseksueel is?. Het mooiste vond ik dat het zelfs zo’n goed gesprek werd, dat we het laatste workshoponderdeel geschrapt hebben en anderhalf uur zijn blijven praten.” Lina vult aan: “Ik denk dat het vandaag echt meerwaarde had dat Gino en ik zelf onderdeel van de gemeenschap zijn. En dat zijn ervaringen weer anders zijn dan de mijne.”

Representatie
Het onderwerp seksualiteit is al een stuk bekender dan vroeger, merken Gino en Lina. Voor genderdiversiteit is er nog een iets langere weg te gaan. Lina: “Voor veel mensen zijn deze onderwerpen nog onwennig. En toch: als ik kijk naar hoe kinderen en jongeren nu met het thema omgaan, en hoe ik het mij herinner op die leeftijd, is dat al een wereld van verschil. Kinderen weten nu meer, waardoor het ook normaler voor ze is. Er is nu meer representatie. Ook als ze niet in hun eigen omgeving iemand kennen uit de gemeenschap, dan kennen ze bijvoorbeeld wel NikkieTutorials.”

Juist op school
Lina en Gino benadrukken dat het belangrijk is om het over diversiteit te hebben op school, omdat kinderen en jongeren op steeds jongere leeftijd in aanraking komen met seksualiteit en gender. Lina: “Het is een thema waar we inmiddels openlijk over kunnen praten, maar wat vaak ook nog wel lastig is. Dat merkten we nu bij groep 7, maar zou bij een MBO klas hetzelfde zijn. Kinderen zijn nieuwsgierig, maar sommigen worstelen nog met hoe ze er mee om moeten gaan.” De vaste leerkracht van deze klas was daarom ook heel blij met de workshop van Maas theater en dans. Hij hoopt dat er in de media ook meer aandacht zal komen voor Paarse Vrijdag, zodat het nog meer gaat leven op andere scholen.