OBS ’t Prisma werkt aan een veiligere straat

De omgeving positief beïnvloeden met kunst: OBS ’t Prisma gaat er voor! Beeldend docent* Anne Keereweer laat docenten én leerlingen anders kijken naar de wijk en de straat. OBS ’t Prisma heeft drie locaties in Hoogvliet, waarvan eentje aan een van de gevaarlijkste straten van Rotterdam. Maar de school gaat niet bij de pakken neerzitten, zeker niet met actief burgerschap als één van de pijlers. Kunnen kunstprojecten helpen om de veiligheid van de straat te vergroten? Samen gaan ze het onderzoeken.

Letterlijke street art
Anne vliegt de uitdaging op verschillende manieren aan. Het gaat een schoolbreed jaarproject worden. Op de docentendag in september ging ze al direct met het schoolteam aan de slag: Anne zette ze aan een gezamenlijke doodle challenge op straat! Zo konden ze het goede voorbeeld geven én zelf ervaren hoe zo’n les is voor hun leerlingen. Na een paar flinke regenbuien kregen de kinderen namelijk dezelfde opdracht. Gewapend met stoepkrijt en krijtspray in allerlei kleuren fleurden ze de straatstenen op. Zo markeerden ze als het ware ook de oversteek naar de speelplaats als speelterrein. Als een straat vol tekeningen staat, dan kun je er toch bijna niet onnadenkend doorheen scheuren? Niet alleen omdat je nieuwsgierig wordt naar de tekeningen, maar ook je het signaal krijgt dat dit de omgeving van kinderen is. En dat voelt toch even anders dan een autoweg.

Omgevingsbewust
Met kunst kun je mensen bewust maken van hun omgeving, daar is Anne van overtuigd. Kijk bijvoorbeeld naar Banksy en de beroemde street art waarmee hij mensen kritisch aan het denken zet. Het doel voor ’t Prisma is niet alleen om de straat veiliger te maken, maar ook om de wijk wat vrolijker te maken. Met de leerlingen gaat ze kijken hoe ze kunst kunnen maken van gebruiksvoorwerpen in de omgeving. Aan iedere straat staan bijvoorbeeld containers, kunnen ze daar iets mee? Containerstickers voor ieder huishouden, of de grote schoolcontainers omtoveren tot art containers vol tekeningen en pakkende teksten voor een veilige straat? De komende tijd gaan de leerlingen hun ideeën verder uitwerken.

Kinderen kunnen impact hebben
De school is ambitieus en gelooft in de kracht van de kunst, inclusief de kunst van basisschoolleerlingen. Het is dan ook het streven om goede ideeën van de leerlingen daadwerkelijk uit te voeren. De school hecht waarde aan burgerschap en laat de leerlingen graag ervaren dat ze echt een stem kunnen hebben als zich voor goede ideeën inzetten. Zal het ze lukken een verschil te maken? De gemeente is al een keer op bezoek geweest voor een gesprek over de straat en een veilige oversteekplaats. Wie weet kunnen de klassen hen komend jaar een handje helpen…

*Anne Keereweer is beeldend kunstenaar en geeft onder de naam Kunstbeleven lessen en workshops bij verschillende organisaties, waaronder Villa Zebra / Stel je voor.