Villa Zebra

Villa Zebra is een museum voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar. De tentoonstellingen die Villa Zebra maakt zijn interactief,  met hedendaagse beeldende kunst waarbij het ontdekken van de kunst en de kunst van het ontdekken hand in hand gaan. Ieder jaar maakt Villa Zebra een tentoonstelling met een thema dat aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Alledaagse thema’s waar kunstenaars je net even anders naar laten kijken. Kinderen kunnen op ontdekkingstocht langs bijzondere kunstwerken en er zijn ook altijd workshops waarin ze zelf aan de slag kunnen met de ideeën uit de tentoonstellingen.

Voor schoolgroepen bieden we speciale programma’s. De groepsprogramma’s voor basisscholen zijn geschikt voor kinderen van groep 0 tot 8. Peuters en kleuters (groep 0, 1, 2 en 3) bezoeken in Villa Zebra ZELF!. In deze interactieve tentoonstelling met prikkelende installaties van kunstenaars staat het stimuleren van verbeeldingskracht, de ontwikkeling van taal en de creativiteit van jonge kinderen centraal. Kinderen vanaf 7 jaar bezoeken in Villa Zebra de tentoonstelling Diep in het bos. Vreemde geluiden geven het gevoel dat je niet alleen bent in het bos. Kinderen dwalen, fantaseren en onderzoeken via één van de drie routes. Een aantal kunstenaars daagt kinderen uit met speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte kunstinstallaties.

Naast het ontvangen van schoolgroepen in Villa Zebra, verzorgt Villa Zebra ook beeldende lessen op school. De lessen worden gegeven door vakdocenten, kunstenaars met een docentenopleiding. De verbeelding aanwakkeren en het stimuleren van de creativiteit staan centraal. De lessen sluiten aan bij de kerndoelen kunstzinnige oriëntatie en kunnen worden afgestemd op de methodes van de school, bijvoorbeeld verbinden aan de methodes voor taal en wereldoriëntatie.

Daarnaast verzorgt Villa Zebra lessen cultuuronderwijs buiten schooltijd. We ontwikkelen specifieke projecten rondom een thema en verzorgen een talentatelier voor leerlingen. We prikkelen ook de ouders met een training: kunstouders. Rond bijvoorbeeld de Kinderboekenweek, een specifiek thema of feest organiseren we speciale evenementen en activiteiten.

Kijk voor meer informatie op de website van Villa Zebra.