Presenteren

In alle Maaslessen zijn er momenten van presenteren. Zonder publiek immers geen theater. We maken kleine en grote presentaties. Klein: aan het einde van elke les in het veilige klaslokaal. Of groot: voor een publiek van buiten, met alle toeters en bellen, kostuums, decor, licht en geluid.

In de klas
Maar of je nu klein of groot presenteert, het blijft spannend. Iedereen kijkt en de leerlingen gaan dat wat ze bedacht en ingestudeerd hebben, laten zien. Misschien wordt ze zelfs gevraagd te improviseren. Dan weten ze niet wat er komen gaat en moeten ze reageren in het moment. Nog spannender. Een musicus heeft een instrument, een schilder een kwast, maar als acteur heb je alleen je lichaam en je stem. En dat komt dichtbij. Maar hoe meer je dit oefent, hoe meer kilometers je maakt, hoe meer vertrouwen er ontstaat. Vandaar dat we dit altijd oefenen in de veilige sfeer van de klas. Deze toonmomenten in de klas vinden we belangrijk. Een mogelijkheid om spelenderwijs dit lastige terrein van jezelf laten zien te betreden.

Voor publiek
Ga je een presentatie maken voor een publiek buiten de klas, dan heb je van het materiaal dat je met de leerlingen hebt gemaakt, theater gemaakt. Zie: samenstellen. Je hebt het materiaal vormgegeven, een rode draad gevonden, een volgorde gemaakt. Je hebt eventueel decors, kostuums, licht en muziek toegevoegd. En je hebt gerepeteerd. Iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt.

Dan is het moment van de voorstelling aangebroken. De zaal stroomt vol, het licht gaat aan en iedereen doet zijn stinkende best. Het publiek is gul en welwillend. De leerlingen krijgen vol applaus. Ze zijn trots. De zenuwen zijn overwonnen. Ze bereiken een catharsis*. Het is deze trots die we zo belangrijk vinden, de leerlingen groeien en krijgen zelfvertrouwen.

Wil je verder lezen over handige tips en weetjes bij een presentatie. Klik dan hier en lees uit Eerste hulp bij theater.

* Catharsis is een term uit de dramatheorie van Aristoteles. Aanvankelijk werd het gebruikt voor het zuiverend effect van de klassieke tragedie op de toeschouwer die meeleeft met de tragische held. In het Grieks betekent catharsis zuivering, reiniging, loutering. Catharsis betekent ook wel de mentale, emotionele en lichamelijke bevrijding van een probleem, waardoor wij ons vernieuwd voelen.