INSPIRATIE – 3. Filmpjes

Welk filmpje?
Nadat het thema is bepaald, kan er worden gezocht naar filmpjes om vanuit een onverwachte hoek naar het onderwerp te kijken.

Let bij het kiezen van een filmpje op de volgende punten:

– Kan het filmpje aansluiten bij de wereld waarin de leerlingen leven?
– Is het filmpje verrassend genoeg om de kinderen anders naar het thema te laten kijken?
– Kan ik als leerkracht meerdere open vragen bij het filmpje bedenken?
– Kunnen er na het zien van het filmpje doe-opdrachten uitgevoerd worden? Bijvoorbeeld naspelen, geluiden bij maken, etc.?
– Kunnen er bij het filmpje verschillende verhalen bedacht worden?
– Kan er over emoties gepraat worden bij het filmpje?
– Is het filmpje hedendaags?

onthewaterbootjes

In de  korte animatie ‘On the Water’ van de chinese animator Yi Zhao zie je iemand opgroeien op het water. Er wordt een babytje opgevist en in een bootje gezet. Hij leert peddelen. Algauw vaart hij zijn ouders voorbij. Onderweg komt hij allemaal verschillende boten en andere vaartuigen tegen. De golven worden steeds hoger. Hier zou je kunnen stoppen en aan de klas vragen:

– Wat gebeurt er in de film?
– Wie is er wel eens op een boot geweest? Hoe vond je dat?
– Wat voor boten kwamen voorbij?
– Op welke boot wil jij meevaren?
– Wat zou er verder gaan gebeuren?

De animatiefilm gaat alle fases van het leven af. Hij wordt vader, en langzaam ouder. Uiteindelijk kan hij niet meer verder pedelen. Het water wint, maar uit de golven wordt weer opnieuw een kindje geboren. De meeste kinderen hebben de symboliek haarfijn door en hebben er een heleboel over te zeggen. Omdat de film eindigt bij het begin vonden ze het erg fijn om hem nog een keer te bekijken.

Je zou deze animatie dus kunnen bekijken als aansluiting bij verschillende thema’s. Bijvoorbeeld: water, zee, voertuigen maar ook bij het thema familie.

Laat de kinderen zichzelf tekenen in een bijzondere boot, en verzinnen waar ze willen varen. De les erna grote golven, kleine golven en wind of storm. Daarna de boot een plekje geven op golven.

onthewaterverf

 

Nog een voorbeeld:

Story of flowers

Een korte animatie van illustraties van Katie Scott over de cyclus van bloemen. Je zou deze animatie kunnen gebruiken bij de thema’s: Biologie, planten, seizoenen herfst en lente.

IMG_6156