Natuur: van kuikentjes tot vulkaanuitbarstingen

De Willibrordschool heeft afgelopen week een mooi blok theaterlessen afgerond. Theaterdocent Ben van der Meij gaf zes lessen aan groep 1, 3 en 6, aansluitend op het thema groeien & bloeien voor groep 1 en 3, en natuur & milieu voor groep 6. Benieuwd hoe die lessen werden ingevuld? We geven een paar voorbeelden.

Rupsje Nooitgenoeg
De kleuters van groep 1 hebben zich ontpopt. Rupsje Nooitgenoeg was één van de boekjes die met theatermeester Ben werden nagespeeld, nadat de juf had voorgelezen. De kleuterrupsen hadden ongelooflijke honger, aten hun buikjes vol en… Veranderden in een cocon, toegedekt met de eigen jas. Zodra de muziek startte ontpopten zij zich tot een vlinder. De jas bleek ook uitstekend als vleugel te werken, als je je verbeelding maar gebruikt. Dansend op Het Zwanenmeer werden de rupsen de meest sierlijke, fladderende vlinders! Heel wat anders dan de Gruffalo, die stampend en grauwend te zien was in een andere les…

Verkennende kuikentjes
Groep 3 maakte dit blok indruk met hun concentratie. In eén van de theaterlessen speelden de kinderen ieder een kuikentje dat langzaam uit het ei kruipt en voor het eerst de wereld ontdekt. Hoe lang doet zo’n kuikentje daar over, om uit het ei te kruipen? Hoe beweeg je als je de wereld nog niet kent, en zelfs je eigen vleugels nooit eerder gezien hebt? Groep 3 kon het met volle overgave verzinnen en uitbeelden. Ben: “Ze lagen echt als hulpeloze kuikentjes op de grond. De juf en ik waren allebei verbaasd over hoe goed ze dat deden en hoe lang ze zich erop konden concentreren.”

Spannende natuurrampen
Zoek je meer spanning, dan moet je bij groep 6 zijn. Daar werden namelijk nieuwsitems gemaakt over grote natuurrampen. Een aardbeving, tsunami, bosbrand… Een paar lessen lang werkten de kinderen in groepjes aan een eigen project dat ze zelf hadden bedacht. Ben: “Eén groepje maakte bijvoorbeeld een scène van een vulkaanuitbarsting. Ze vormden met hun eigen lichamen een groepje op de vloer als vulkaan, en hadden bedacht dat één iemand de lava kon zijn die uit de vulkaan kwam.”